Aquests dies he tingut l’immens plaer de ser la presentadora del cicle de conferències de la ‘Business Secret Week 2021’ que forma part del projecte ‘CCI PirineusMed II’ de les Cambres de comerç lleidatana, andorrana i franceses. A banda de l’enorme plaer de fer la meva feina, envoltada d’un equip de gent tremendament professional com la Esther Garcia i l’Aida Villar de CambraLleida o de l’staff tècnic liderat pel Pelai Molins, l’experiència m’ha permès amarar-me del talent de dones amb reconeguda vàlua empresarial i estratègica.

La presidenta de General Electric, directora general de Google Iberia, COO de NH Hotels i CEO de Dell Computer a Espanya, Itàlia i Portugal, Isabel Aguilera ha parlat d’estratègies enormement inspiradores. Tan de bo les empreses, la societat i la gent caminem cap a conceptes com els que ha abordat, un d’ells el ‘nou humanisme’. Els estudis diuen que en un futur no massa llunyà desapareixeran el 66% de les feines actuals però Isabel diu que ho faran el 100%. I és que, assegura, que els treballs que fem avui en dia s’assemblaran com un ou a una castanya a les ocupacions venidores perquè les màquines ho faran pràcticament tot. Però mai, assenyala, mai podran agafar la mà d’un malalt, fer un petó o una abraçada a un avi ni podran col·laborar amb un company per enfrontar un repte o solventar un problema.

Cap aquí cal enfocar-se, doncs, cal que ens enfoquem, cap a la ètica i cap a la responsabilitat. I procurar garantir a aquells que ens han de contractar els desafiaments i èxits que esperen disposant d’equips de gran diversitat humana, amb persones diferents i complementàries, àgils i multidisciplinariess en capacitats i competències, cultura, edats i habilitats. I encarar projectes híbrids entre allò presencial i allò remot que completen i garanteixen plantilles compromeses i participatives que s’ aconsegueixen a través de cedir-los poder i control.

I també, individual, col.lectiva i empresarialment preguntar-nos què fem i què podem fer pel nostre entorn i el nostre món, desconstruint, de veritat, la bretxa salarial i posant en valor i en pràctica una paraula que és clau: la COMUNICACIÓ.  Per aconseguir noves i necessàries formes de treballar, apunta, cal maximitzar l’expectativa del client, obvi, però també la qualitat de la relació amb l’empleat assegurant-li, sí senyor també des de l’empresa, satisfacció i felicitat. Ho diu Isabel Aguilera.

Com també indica que hem de variar la divisió de les estratègies de la distribució del temps, cosa que serà possible a través de la tecnologia, que hem d’inventar el futur i fer créixer el mercat fent ús del valor afegit i creant xarxa. Ens interpel.la a la recerca d’un trident concret: people, profit i planet (gent: empleat i client, benefici i cura del medi ambient). Les noves generacions, diu, ja no treballen  únicament per un salari (sigui aquest quin sigui) sinó que ho fan sobretot per un propòsit.  

Els nous lideratges són i seran el producte de la suma entre el cervell i el cor, amb noves propostes que aprofiten tots els actius i amb un consum col·laboratiu i una economia més compartida. No us inspiren també a vosaltres totes aquestes paraules?